Facebook Twitter Google Plus

Copyright © 2007-2011 Quantum-Care
Acupunctuur
door Linda Liefting
Acupunctuur is een behandelmethode die onderdeel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Het bestaat al meer dan 3500 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van de Chinese filosofie. De chinezen kijken o.a. naar yin en yang, naar een tekort of teveel van energie. Zij kijken naar zowel een lichamelijke als geestelijke disbalans. Men pakt de bron aan en niet alleen de symptomen. Bv. hoofdpijn: door middel van een vragenlijst, het voelen van de pols en het bekijken van de tong stelt de acupuncturist een bepaalde diagnose, bijvoorbeeld er is teveel hitte in de maag. Dan wordt er een behandelplan opgesteld en worden bepaalde punten geprikt, zodat de hitte in de maag wordt geklaard. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van naalden. Deze naalden worden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam gebracht.

Naast de acupunctuur behandeling geeft de acupuncturist ook voedingsadviezen en leefstijladviezen. Alle acupuncturisten die een erkende opleiding hebben gevolgd zijn daarin opgeleid. Doordat ik ook allergie behandelingen geef, pak ik de voeding net iets anders aan dan iemand die alleen acupunctuur toepast. Door het behandelen van bepaalde producten veranderd ook vaak het voedingsgedrag. Als men vele koppen koffie per dag drinkt is er vaak een zwakte voor koffie. Door het koffiebuisje te behandelen, wordt de behoefte naar koffie ook minder. Hierdoor is het makkelijker om bepaalde producten te minderen.

Acupunctuur vergroot de eigen weerstand, vermindert pijnen en werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke conditie en balans van de cliŽnt.

Ik geef zowel oor- als lichaamsacupunctuur. Soms geef ik ook verblijfsnaaldjes mee, voor ondersteuning van stoppen met roken, afvallen, stress en nog meer.

Cupping
Cupping is ook een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Door middel van een vlammetje die in de cupping wordt gehouden verdwijnt de zuurstof uit de cupping. De cupping wordt direct op de huid geplaatst, de cupping zuigt zich vast aan de huid. De acupuncturist, kan de cupping heen en weer halen waardoor er een bindweefsel massage ontstaat en kan hem ook op bepaalde acupunctuurpunten plaatsen.

De behandeling 'cupping' is vooral effectief voor mensen met stijve nek- en rugspieren. Deze klachten komen vaak door stress en emotionele problemen, die de energie doorstromingen stagneren. Tevens krijg je er meer lucht van, dus ideaal voor mensen met benauwdheidklachten. Het verstevigt de huid goed voor cellulitis. Het versnelt de afscheiding van de afvalstoffen die opgeslagen liggen in het bindweefsel. De rugzak die in de loop van ons leven zwaarder wordt voelt als een last op onze schouders waardoor de spieren stijf en pijnlijk worden.

Veel mensen ervaren deze behandeling, alsof ze veel meer ruimte in hun nek en rug hebben gekregen, ze voelen zich lichter. Tevens voelt het aan als een massage.